"Het is beter rust te voeden, dan onrust te bestrijden"
tingsha's

Mindfulness

Mindfulness is het trainen van je aandacht en je geest, je krijgt inzicht hoe je geest werkt. Gedachten, oordelen en emoties zijn vaak oorzaak van emotionele, lichamelijke en geestelijke pijn. Door daar je vriendelijke aandacht op te richten kan je hier verandering in brengen. Je leert dit toe te passen in je dagelijkse doen en laten. Zo kun je beter omgaan met momenten waarop het tegenzit en je bewuster zijn van de mooie momenten. Bij mindfulness zijn 3 aspecten belangrijk.

 

Aandacht richten

Gedurende de hele dag wordt de aandacht getrokken door allerlei prikkels: dingen die we zien, dingen die we horen, dingen die we denken, dingen die we voelen enz. Je zou kunnen zeggen dat onze aandacht over het algemeen nogal “ongericht” is. We laten ons meevoeren met wat de aandacht trekt en zijn ons daar meestal niet bewust van.

Aandacht in het hier en nu

In de Mindfulness richten we onze aandacht op het hier en nu, op het huidige moment. We richten onze aandacht niet op wat er in het verleden is gebeurd of wat er mogelijk in de toekomst gaat gebeuren, maar op de ervaring van dit ogenblik.

Aandacht zonder te (ver)oordelen

In het beoefenen van Mindfulness hebben we een open, niet oordelende houding wanneer we de aandacht richten op de ervaring van dit moment. Als je oplet, zul je merken dat dit een van de moeilijkste aspecten is. We zijn nu eenmaal gewend om onze ervaringen direct te beoordelen.


Download hier de pdf met meer informatie over Mindfulness

A Mindful day

Op 28 februari 2015 wordt een speciale workshop georganiseerd omtrent Mindfulness: 'A Mindful Day'.

"Mindfulness is eigenlijk eenvoudig, het vraagt slechts de bereidheid om te oefenen met een zekere vriendelijkheid en mildheid, zonder oordeel, ook naar jezelf"